🔸صدای سکوت: «تُل بسیار ارزشمند و پیش از تاریخی «چِگاسُفلا» با قدمتی در حدود ۶۰۰۰ سال که گنجینه ای از تاریخ و فرهنگ ایرانی را در سینه دارد با همۀ اهمیت، به دست فراموشی سپرده و رها شده است و ساخت و سازها روی عَرصه و حریم آن همچنان متوقف نشده است.»
سیاوُش آریا، پژوهشگر و کُنشگر میراث فرهنگی اوایل امسال از محوطه چگاسفلی دیداری داشت و از وضعیت حال حاضر آن، با وجود وعدههای داده شده درباره جابهجایی روستایی که در عرصه و حریم آن ایجاد شده و ازسرگیری کاوشهای باستانشناسی آن با توجه به پیوندی که با خلیج فارس دارد و پیشنهاد وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای ثبت جهانی آن، نوشت.
در نوشتار این پژوهشگر و کنشگر میراث فرهنگی که در اختیار ایسنا قرار داده شده، آمده است: « «چِگاسُفلا» را میشناسید؟ همان محوطۀ بسیار ارزشمند باستانشناختی که تاریخ ایران را دگرگون و ما را با رازهای نهفته در دل خود آشنا کرد. همان جایی که بخش مهمی از تاریخ و فرهنگ ایرانی را در خود جای داده است و هنوز هم رازهای سر به مُهر فراوانی در سینه دارد. صدای «چِگاسفلا» را از ژرفاهای تاریخ میشنوید. «چِگاسفلا» دستانش را به سوی ما دراز کرده، او را تنها نگذاریم …

تُلِ پیش از تاریخی و بی همتای «چِگاسُفلا» با همۀ ارزش های تاریخی و فرهنگی خود، مدتی است به حال خود رها شده و غبار فراموشی دامان آن را گرفته است. ساخت و سازهای مردم روستا روی عَرصه و حریم محوطه، همچنان ادامه دارد و با همۀ پیگیریهای کاوشگر آن و رسانهها و وعده و وعیدهای مسئولان استانی و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، روزگار ناخوشایندی را سپری میکند. چند سالی است که بنا بوده با همکاری مسئولان استانی، روستایی که روی عَرصه و حریم «چِگاسفلا» برپا شده، جا به جا شود تا بتوان به درستی از یکی از ارزشمندترین و مهمترین محوطههای پیش از تاریخی ایران، پاسداری و حفاظت کرد. اما گویا سرنوشت چیز دیگری برایش رقم زده است. تُلِ «چگاسفلا» که کمابیش ۶۰۰۰ هزار سال تاریخ و فرهنگ را در سینه دارد به دست فراموشی سپرده شده و رها شده است. کاوشهای باستانشناسی نیز چندین سال است که دیگر در این محوطه صورت نگرفته است. انگار باستانشناسان را خسته کرده و هرچه توان و زور داشته، به کار برده و نتوانستهاند از دستدرازیها و ساخت و سازها روی عرصه و حریم آن پیشگیری کنند!
